Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου για την περίοδο της σύνταξης


… ανάλογα με το πόσο χρονών είστε, ίσως νομίζετε ότι η συνταξιοδότηση είναι πολύ μακριά για να ανησυχείτε ή πολύ κοντά για να κάνετε κάτι για αυτό το σημείο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά – ή πολύ νωρίς – να αρχίσετε να βάζετε χρήματα για να διασφαλίσετε το οικονομικό σας μέλλον. Δυστυχώς, πέντε στα 10 άτομα εξακολουθούν να ζουν μέρα με τη μέρα με τον μισθό και δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα για να προετοιμαστούν επαρκώς για συνταξιοδότηση στο μέλλον ή  για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο παρόν. Όσον αφορά στην αγωνία πολλών για το πόσο και πώς πρέπει να ξεκινήσετε για να αποταμιεύετε η απάντηση μπορεί να βρίσκετε  σε μερικές στρατηγικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας, ανάλογα με την ηλικία σας, και μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε για να συγκεντρώσετε τα χρήματα που πρέπει για να πραγματοποιήσετε αυτά που θέλετε, όταν έρθει η ώρα.

 Στα είκοσι.

1. Πώς μπορώ να αξιοποιήσω το ομαδικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχω στη δουλειά μου;

Το να μη βάζετε συμπληρωματικά τουλάχιστον ένα ελάχιστο ποσό σε πρόγραμμα συνταξιοδότησης που σας προσφέρεται από τον εργοδότη σας, είναι σαν να κερδίζετε στα χαρτιά  και να αφήνετε τα χρήματα στο τραπέζι.

2. Έχω έλεγχο των υπόλοιπων μηνιαίων οικονομικών μου υποχρεώσεων;

Πολλοί νέοι πρέπει να κάνουν ταχυδακτυλουργίες για να αντιμετωπίσουν πολλαπλές οικονομικές υποχρεώσεις, όπως φοιτητικά δάνεια, ενοίκια, φαγητό, ψυχαγωγία, μεταφορικές ανάγκες κ.λπ. Κάντε έναν μηνιαίο προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε έλεγχο του συνόλου των οικονομικών σας και να δείτε τι και αν σας περισσεύει για να αποταμιεύσετε από τώρα.

3. Μπορώ να εξοικονομήσω ακόμη περισσότερα;

Εάν τα έξοδά σας είναι λίγα, μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε επιπλέον χρήματα για διασκέδαση, ταξίδια ή άλλα διασκεδαστικά πράγματα. Αλλά, είναι επίσης σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην εξοικονόμηση: όσο πιο νωρίς και όσο περισσότερα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε τόσο καλύτερα, επειδή τα χρήματά σας έχουν περισσότερο χρόνο να αξιοποιηθούν επενδυτικά και να… «αυγατίσουν». Βεβαιωθείτε επίσης, ότι έχετε  διαθέσιμα μετρητά, σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, για τυχόν εκπλήξεις που μπορεί να προκύψουν .

4. Γνωρίζω ποιο είναι το πιστωτικό μου προφίλ και τι συνεπάγεται;

Πολλές από τις καθημερινές οικονομικές σας αποφάσεις, όπως η εξόφληση της δόσης του λογαριασμού της πιστωτικής σας κάρτας έγκαιρα, το χρέος που έχετε και πόσες πιστωτικές κάρτες έχετε ανοιχτές, μπορούν να επηρεάσουν το πιστωτικό/τραπεζικό σας προφίλ. Τα συνεπή άτομα με καλό προφίλ είναι πιο πιθανό να λάβουν καλύτερα επιτόκια δανείων, καλύτερες ρυθμίσεις και να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα πιστωτικά προϊόντα, μεταξύ άλλων.

Στα τριάντα σου

1. Είμαι καλυμμένος/η για έκτακτες ανάγκες;

Οι έκτακτες ανάγκες μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή και ένας «τσιμπημένος» λογαριασμός  νοσοκομείου ή μια επισκευή του σπιτιού μπορεί να φέρει τα «πάνω, κάτω», σε σχέση με τη χρηματοδότηση των μελλοντικών σας σχεδίων. Όταν όμως είσαι στα 30 σου, που έχεις και κάποια δουλειά, είναι η κατάλληλη στιγμή για να διατηρήσετε γεμάτο τον κουμπαρά

2. Εξοικονομώ αρκετά για τους συνταξιοδοτικούς μου στόχους;

Θα θέλατε να ταξιδέψετε στον κόσμο ή να πάρετε ένα απλό διαμέρισμα; Άλλες επιλογές και συνήθειες του τρόπου ζωής σας -όπως διασκέδαση, ακριβά σπορ- διαμορφώνουν το ποσό που μπορεί να χρειαστείτε την περίοδο της σύνταξής σας και κατά συνέπεια υπολογίζετε ανάλογα.

3. Ξέρω τι είδους κληρονομιά θέλω να αφήσω;

Ο συνταξιοδοτικός σας προγραμματισμός μπορεί να περιλαμβάνει ή να μην περιλαμβάνει την  περιουσία σας και τις αποταμιεύσεις που θέλετε να αφήσετε για παιδιά ή εγγόνια. Εάν έχετε τη δική σας οικογένεια – ή ξέρετε ότι θα θέλατε – τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να συμπεριλάβετε και αυτές τις επιθυμίες σας στα συνταξιοδοτικά σας σχέδια. Ελέγχετε κάθε χρόνο την κατάσταση των ακινήτων σας, εφόσον υπάρχουν, για να βεβαιώνεστε ότι εξακολουθεί να καλύπτει όλες τις ανάγκες σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε τον εαυτό σας με επαρκή ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και αναπηρίας, ειδικά εάν έχετε οικογένεια.

Στα σαράντα

1. Πρέπει να αυξήσω τις εισφορές στο συνταξιοδοτικό μου πρόγραμμα;

Εάν έχετε εξοφλήσει πρόσφατα κάποια χρέη, όπως πιθανά δάνεια ή τα παιδιά σας είναι στο πανεπιστήμιο και δεν έχετε πάνω σας αυτά ή άλλα βάρη, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ανακατανείμετε αυτά τα χρήματα στο πρόγραμμα συνταξιοδότησής σας και να εξοικονομήσετε ένα ποσό για να ικανοποιήσετε και άλλους μελλοντικούς σας στόχους, όπως, για παράδειγμα, την αγορά ενός σπιτιού ή ένα μεγάλο ταξίδι.

2. Πρέπει να εξετάσω το ενδεχόμενο ανοίγματος συμπληρωματικού λογαριασμού συνταξιοδότησης;

Εάν έχετε ήδη ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, μέσω του εργοδότη σας,  το άνοιγμα ενός συμπληρωματικού λογαριασμού συνταξιοδότησης μπορεί να σας βοηθήσει να αποταμιεύσετε ακόμη περισσότερο. Επίσης πρέπει να σκεφτείτε τι τύπος επενδυτή είστε-συντηρητικός, μετριοπαθής ή αγαπάτε το ρίσκο- και ανάλογα να προγραμματίσετε για να κάνετε όλα όσα έχετε στο μυαλό σας πραγματικότητα ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος από αυτά.

Αρέσει σε %d bloggers: