για το αυτοκίνητο

εδω >>> το γραφείο Διεθνούς ασφάλισης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 • Σε περίπτωση που εμπλακείτε σε ατύχημα στο εξωτερικό επικοινωνήστε με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας που βρίσκεστε για περαιτέρω οδηγίες. Σας επισημαίνουμε ότι στο πίσω μέρος της Πράσινης Κάρτας σας, αναγράφονται όλα τα στοιχεία των Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης των χωρών που μετέχουν στο Σύστημα.
 • Είτε επιληφθεί η Τροχαία για να καταγράψει το ατύχημα είτε όχι, ζητήστε από τον αλλοδαπό οδηγό να συμπληρώσετε την φιλική δήλωση ατυχήματος. Είναι πολύ πιθανόν να διαθέτει και εκείνος μία παρόμοια στην δική του γλώσσα. Η φιλική δήλωση θα σας βοηθήσει στον διακανονισμό του ατυχήματος.
 • Σε περίπτωση που ευθύνεστε εσείς για το ατύχημα, δώστε στον άλλο οδηγό αντίγραφο της πράσινης κάρτας σας ή του ασφαλιστήριου συμβολαίου σας, και επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρία ή με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας που βρίσκεστε για να δηλώσετε το ατύχημα.
 • Σε περίπτωση που δεν ευθύνεστε εσείς για το ατύχημα, και διεκδικείτε αποζημίωση φροντίστε να κρατήσετε πλήρη στοιχεία ασφαλιστικής κάλυψης του οχήματος που σας χτύπησε και ζητήσετε από τον άλλο οδηγό να κάνει δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρία όπου θα πρέπει να απευθυνθείτε για την αποζημίωσή σας εάν το αυτοκίνητο σας πρέπει να επισκευαστεί όσο βρίσκεται στο εξωτερικό.
 • Εάν το ατύχημα έχει συμβεί σε χώρα της ΕΕ μπορείτε να διεκδικήσετε την αποζημίωση σας επιστρέφοντας στην Ελλάδα κάνοντας χρήση της 4ης Οδηγίας της Ε.Ε.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 • Καλέστε την Τροχαία για να καταγράψει το ατύχημα.
 • Φροντίστε να σημειώσετε σωστά τον αριθμό κυκλοφορίας του αλλοδαπού οχήματος και την χώρα προέλευσής του.
 • Σημειώστε οπωσδήποτε την μάρκα και τον τύπο του αλλοδαπού αυτoκινήτου.
 • Ζητήστε από τον αλλοδαπό οδηγό την πράσινη κάρτα του ή το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του. Αν υπάρχει δυνατότητα να φωτοτυπήσετε την πράσινη κάρτα ή το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή κόψτε το αντίγραφο της πράσινης κάρτας ή της συνοριακής ασφάλισης. Αν αυτό δεν είναι δυνατό αντιγράψτε λεπτομερώς τις παραγράφους 3 ,4, 5 και 10 της πράσινης κάρτας ή της Συνοριακής ασφάλισης. Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστηρίου συμβολαίου, αντιγράψτε το όνομα της αλλοδαπής ασφαλιστικής εταιρίας, τον αριθμό συμβολαίου και ημερομηνίες ισχύος.
 • Ζητήστε από τον αλλοδαπό οδηγό να συμπληρώσετε την φιλική δήλωση ατυχήματος. Είναι πολύ πιθανόν να διαθέτει και εκείνος μία παρόμοια στην δική του γλώσσα. Παρότι δεν μπορείτε να ζητήσετε από την εταιρία σας να αναλάβει την πληρωμή της ζημίας, η φιλική δήλωση θα σας βοηθήσει στον διακανονισμό του ατυχήματος.
 • Επικοινωνήστε το ταχύτερο με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης για περαιτέρω οδηγίες.

ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΖΗΜΙΩΝ

Το Ελληνικό Γραφείο αναλαμβάνει τον διακανονισμό κάθε ατυχήματος που προκλήθηκε στην Ελλάδα από όχημα το οποίο φέρει πινακίδες άλλου κράτους μέλους του Συστήματος Πρασίνων Καρτών και είναι εφοδιασμένο με Πράσινη Κάρτα ή προέρχεται από χώρα το Γραφείο της οποίας έχει υπογράψει το Τμήμα ΙΙΙ της Ενοποιημένης Συμφωνίας που βασίζεται στο Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο και την πινακίδα κυκλοφορίας.

 • Η Ενοποιημένη Συμφωνία έχει προβλέψει τον Διορισμό Ανταποκριτών αλλοδαπών ασφαλιστικών εταιριών στο εξωτερικό.
 • Σε περίπτωση που η ξένη ασφαλιστική εταιρία έχει Διορισμένο Ανταποκριτή στην Ελλάδα το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης είναι αρμόδιο να σας παραπέμψει στον ανταποκριτή της ξένης ασφαλιστικής εταιρίας στην Ελλάδα για να αναλάβει το διακανονισμό του ατυχήματος, υπό την επίβλεψη του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και σύμφωνα πάντα με τους όρους της Ενοποιημένης Συμφωνίας.
 • Σε περίπτωση που η ξένη ασφαλιστική εταιρία δεν έχει διορίσει Ανταποκριτή της στην Ελλάδα, ο διακανονισμός του ατυχήματος γίνεται με την φροντίδα του ελληνικού Γραφείου, το οποίο διορίζει μία ελληνική ασφαλιστική επιχείρηση μέλος του να αναλάβει τον διακανονισμό της συγκεκριμένης ζημίας.
 • Έρευνα Ασφαλιστικής κάλυψης.
  Αν σε ατύχημα που έχει γίνει στην Ελλάδα έχει εμπλακεί όχημα με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας, κάθε Αστυνομική Αρχή ή ασφαλιστική επιχείρηση που έχει επιληφθεί του ατυχήματος υποχρεούται αμέσως να γνωστοποιήσει με έγγραφο στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης τον τόπο συνήθους στάθμευσης, τον αριθμό κυκλοφορίας και πλήρη στοιχεία για την ασφάλιση του αυτοκινήτου ή των αυτοκινήτων τα οποία έχουν εμπλακεί στο ατύχημα στην Ελλάδα (Άρθρα. 32 κ.ν. 489/76).
  Παρόλα αυτά υπάρχει περίπτωση να μην κρατηθούν από την Τροχαία που επιλαμβάνεται τα απαραίτητα στοιχεία ή οι συνθήκες του ατυχήματος να μην επέτρεψαν την συλλογή επαρκών στοιχείων ασφαλιστικής κάλυψης π.χ. εγκατάλειψη του τόπου του ατυχήματος από τον αλλοδαπό αυτοκινητιστή. 

  Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον το αλλοδαπό όχημα προέρχεται από χώρα που ανήκει στο Τμήμα ΙΙΙ της Ενοποιημένης Συμφωνίας που βασίζεται στον τόπο συνήθους στάθμευσης του οχήματος, το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης και αφού υπάρχουν κάποια στοιχεία της ταυτότητας του οχήματος όπως ο πλήρης αριθμός κυκλοφορίας, τύπος και μάρκα οχήματος και η χώρα προέλευσης, διεξάγει έρευνα με το αντίστοιχο Γραφείο της χώρας που έχει εκδώσει την πινακίδα κυκλοφορίας για την ανεύρεση στοιχείων ασφαλιστικής κάλυψης.

 • Πληρωμή αποζημιώσεως
  Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης εγγυάται την πληρωμή ζημιών που προκαλούν ελληνικά οχήματα στο εξωτερικό τα οποία είναι εφοδιασμένα με Πράσινη Κάρτα του ΓΔΑ ή θεωρούνται ασφαλισμένα με Τεκμαρτή Ασφαλιστική Κάλυψη σε χώρα που ανήκει στο Τμήμα ΙΙΙ της Ενοποιημένης Συμφωνίας που βασίζεται στην πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος.

αν δεν σας αρκούν τα παραπάνω >>>

τηλεφωνήστε μας | γράψτε μας | Σας περιμένουμε ...
τηλεφωνήστε μας | γράψτε μας | Σας περιμένουμε ...
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close