εξασφαλίζω συστηματική επένδυση


Το μέλλον πολλές φορές μοιάζει αβέβαιο και η αποταμίευση δύσκολη όταν κανείς έχει να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις και τις δυσκολίες του παρόντος. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που η απόδοση των παραδοσιακών καταθετικών προϊόντων είναι κοντά στο μηδέν, ενώ τείνουν να εξαφανιστούν και τα γνωστά ασφαλιστικά αποταμιευτικά προγράμματα με εγγυημένα επιτόκια. Παρατηρείται πλέον μια γενικευμένη μειωτική τάση στις αποδόσεις των προϊόντων σταθερού επιτοκίου, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει σε αρνητικά επίπεδα.

Μια λύση για αυτό είναι να στραφεί κανείς προς τις επενδύσεις, αλλά κι εκεί το τοπίο μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην πλοήγηση.  Όμως οι επενδύσεις δεν αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις ή εκείνους που διαθέτουν μεγάλο κεφάλαιο. Με το σωστό πρόγραμμα και συστηματική προσπάθεια μπορείς να δημιουργήσεις κεφάλαιο για το μέλλον σου και να δεις απόδοση στα χρήματά σου σε βάθος χρόνου.

Τα ασφαλιστικά προγράμματα επενδυτικού τύπου μπορούν να σου προσφέρουν μια λύση που συνδυάζει επένδυση και ασφάλιση, προστατεύοντας παράλληλα τους αγαπημένους σου. Ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Τι είναι τα επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα (Unit Linked)

Τα επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα, γνωστά και ως Unit Linked Insurance Plans (ULIPs), αποτελούν μια λύση που συνδυάζει την επένδυση με την ασφάλιση. Τα προγράμματα αυτά είναι συνδεδεμένα με επενδυτικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφαλαία και προσφέρουν μακροπρόθεσμη σταδιακή επένδυση μέσω ενός οργανωμένου συστήματος τακτικών πληρωμών.

Σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματα Unit Linked

Τα προγράμματα Unit Linked είναι ιδανικά αν έχεις τη δυνατότητα να επενδύσεις συστηματικά ένα μέρος του εισοδήματός σου και θέλεις να δημιουργήσεις ένα κεφάλαιο για το μέλλον. Ουσιαστικά αποτελούν μια εναλλακτική από την απλή αποταμίευση, καθώς επενδύεις μέρος των χρημάτων σου σε ένα επενδυτικό όχημα μετρίου ρίσκου και μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα που μετριάζουν αρκετά το ρίσκο που ενέχει μια τέτοια στρατηγική.

Τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων Unit Linked

Η πραγματικότητα είναι πως κάθε επένδυση έχει κινδύνους και ενδέχεται να επιφέρει απώλειες από τα χρήματα που θα έχεις διαθέσει. Όμως τα προγράμματα Unit Linked προσφέρουν πλεονεκτήματα και δικλείδες ασφαλείας που υπερέχουν συγκριτικά άλλων επενδυτικών προγραμμάτων.

1. Επενδύεις μακροπρόθεσμα

Τα προγράμματα αυτά προϋποθέτουν μια μακροπρόθεσμη πολυετή δέσμευση, κατά την οποία θα καταβάλλεις το ασφάλιστρο προς εκπλήρωση του οικονομικού στόχου σου. Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι σε προστατεύει από τις διακυμάνσεις της αγοράς, κάτι που δεν είναι εύκολο να το παρατηρήσει κανείς κατά τη διάρκεια λίγων μόνο χρόνων.

Για παράδειγμα, εάν απομονώσουμε τις 3 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές κρίσεις τον τελευταίων δεκαετιών, όπως την κρίση του 1987 (επονομαζόμενη και Black Monday), την κρίση του 2002   (επονομαζόμενη και Dot-com Bubble) και την κρίση του 2007 (επονομαζόμενη και Housing Bubble), παρατηρούμε ότι υπήρξε μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών η οποία φαίνεται στα παρακάτω γραφήματα (δείκτης S&P500).

 

Όμως αν κάνουμε ένα βήμα πίσω και δούμε τον ίδιο χρηματιστηριακό δείκτη στο πλαίσιο δεκαετιών, βλέπουμε ότι η αγορά πάντα ανέκαμπτε. Αν κάποιος είχε επενδύσει σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο θα είχε σημαντικές απώλειες, αλλά μένοντας στην αγορά για πολύ καιρό έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τη γενικότερη ανοδική τάση (αύξηση 763% του δείκτη S&P500 τα τελευταία 40 έτη).

 

2. Επενδύεις με συστηματικό τρόπο

Η συμμετοχή σε ένα προγράμματα Unit Linked δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ενός κεφαλαίου, όπως συνήθως χρειάζεται να έχεις σε παραδοσιακά επενδυτικά προγράμματα, καθώς ένα πρόγραμμα Unit Linked σου δίνει τη δυνατότητα να επενδύεις τακτικά ένα ποσό που να ταιριάζει στον οικονομικό σου προγραμματισμό. Έτσι επενδύεις με έξυπνο και συστηματικό τρόπο και αγοράζεις περισσότερες επενδυτικές μονάδες μακροπρόθεσμα, προστατεύοντας την επένδυσή σου από τις διακυμάνσεις της αγοράς.

3. Επενδύεις ευέλικτα

Ένα βασικό πλεονέκτημα που προσφέρουν τα προγράμματα Unit Linked είναι η ευελιξία. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ευελιξία στις επενδυτικές επιλογές που διαθέτεις καθώς το επενδυτικό καλάθι τους περιλαμβάνει προϊόντα όπως εταιρικά ομόλογα, κρατικά ομόλογα και μετοχές. Προσφέρουν όμως ευελιξία και στις πληρωμές, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσεις το κόστος των ασφαλίστρων σε ετήσια βάση ανάλογα με τις ανάγκες σου αλλά και να κάνεις έκτακτες καταβολές αν το θελήσεις.

4. Αφήνεις τα χρήματά σου σε καλά χέρια

Σε αντίθεση με μια μεμονωμένη επένδυση που μπορείς να κάνεις κάποια στιγμή της ζωής σου, ένα πρόγραμμα Unit Linked συνοδεύεται από την καθημερινή επαγγελματική διαχείριση του διαχειριστή του. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ο διαχειριστής θα προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της επένδυσης σε περιόδους ανόδου των αγορών και να ελαχιστοποιεί την ζημιά σε πτωτικές περιόδους των αγορών, ώστε μακροπρόθεσμα να έχεις την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση..

5. Προστατεύεις την οικογένειά σου

Τα προγράμματα Unit Linked δεν είναι μόνο επενδυτικά προγράμματα αλλά συνδυάζουν και ασφάλεια ζωής και προστασία από τα απρόοπτα. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι απευκταίο, η οικογένειά σου θα είναι προστατευμένη και θα έχει τη δυνατότητα να λάβει το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο που θα ορίζει το πρόγραμμα που έχεις επιλέξει..

Ας δούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα οφέλη ενός συγκεκριμένου επενδυτικού ασφαλιστικού προγράμματος και πώς αυτό μπορεί να ενισχύσει την οικονομική σου άνεση και να διαφυλάξει το μέλλον σου.

To πρόγραμμα «εξασφαλίζω συστηματική επένδυση»

Το ασφαλιστικό επενδυτικό πρόγραμμα αποτελεί ένα τέτοιο Unit Linked πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζει την ασφάλιση με τις επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ασφάλιση ζωής που συνδέεται με επενδύσεις (Unit Linked), και σου επιτρέπει να επενδύεις ισόποσα σε 2 αμοιβαία κεφάλαια δημιουργώντας σταδιακά κεφάλαιο για το μέλλον σου.

Το ασφαλιστικό επενδυτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε επενδυτές μεσαίου ρίσκου και τα 2 αμοιβαία κεφάλαια έχουν επιλεχθεί έτσι ώστε σε βάθος χρόνου να επιτυγχάνεται  ισορροπία μεταξύ της προσδοκώμενης απόδοσής τους και του επιπέδου επενδυτικού κινδύνου που τα χαρακτηρίζει.

Ταυτόχρονα, σου δίνεται η δυνατότητα να προφυλάξεις την οικογένειά σου από τα απρόοπτα. Σε περίπτωση απώλειας ζωής του ασφαλισμένου κατά τη διάρκεια της ασφάλισης, οι δικαιούχοι που έχεις ορίσει στο ασφαλιστήριο λαμβάνουν ένα ασφαλισμένο κεφάλαιο που κυμαίνεται από 5.000€ έως 10.000€, αναλόγως της διάρκειας ασφάλισης και του ετήσιου ποσού των ασφαλίστρων του συμβολαίου.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα προσφέρει:

  • Ευελιξία πληρωμών: ορίζεις το ασφάλιστρο με βάση την οικονομική σου δυνατότητα, αλλά και τη συχνότητα των πληρωμών οι οποίες γίνονται και με πάγια εντολή μέσω της τράπεζας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα προσαρμογής των ασφαλίστρων αν αλλάξουν τα οικονομικά σου δεδομένα.
  • Διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο: τα αμοιβαία κεφάλαια που προσφέρονται έχουν προφίλ μεσαίου κινδύνου και εξασφαλίζουν ευρεία διασπορά σε πολλές κατηγορίες. Η επένδυση σε βάθος χρόνου διασφαλίζει τα χρήματά σου από τις διακυμάνσεις της αγοράς.
  • Προστασία για την οικογένειά σου: το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασφάλεια ζωής έτσι ώστε σε περίπτωση απρόοπτου να καταβληθεί στην οικογένειά σου το ασφαλισμένο κεφάλαιο αλλά και η τρέχουσα αξία του λογαριασμού επένδυσής σου.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, μπορείς να δεις ότι τα προγράμματα Unit Linked αποτελούν μια καλή επιλογή που μπορεί να σου εξασφαλίσει καλή απόδοση των χρημάτων σου αλλά και ασφαλιστικά οφέλη σε βάθος χρόνου. Όποιος κι αν είναι ο μακροπρόθεσμος οικονομικός σου στόχος, η αγορά ενός σπιτιού, η ενίσχυση της σύνταξης, ή η στήριξη των παιδιών σου, με τη συστηματική επένδυση των προγραμμάτων Unit Linked θα μπορέσεις να τον πετύχεις.

*Οι ΟΣΕΚΑ δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές. Το παρόν αποτελεί διαφημιστικό κείμενο. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το έντυπο βασικών πληροφοριών του «εξασφαλίζω συστηματική επένδυση»

Τα πλεονεκτήματα του προγράμματος Unit Linked

-Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του «My Investment Plan» σε σχέση με ανάλογα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά;

Η Eurolife FFH αντιλαμβανόμενη της ανάγκες των πελατών αλλά και την τάση που επικρατεί σε ευρύτερο οικονομικό επίπεδο, έλαβε την απόφαση να εισέλθει πιο δυναμικά στην αγορά των ασφαλιστικών επενδυτικών προγραμμάτων τύπου Unit Linked για το Δίκτυο Συνεργατών της, αναπτύσσοντας ένα νέο προϊόν περιοδικών καταβολών, το οποίο θα απευθύνεται σε όλους τους πελάτες που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο, με σκοπό τη δημιουργία κεφαλαίου για την εκπλήρωση μελλοντικών τους στόχων.

Το My Investment Plan είναι ένα προϊόν που δημιουργήθηκε με πελατοκεντρική φιλοσοφία, αυτό αποδεικνύεται από διάφορα χαρακτηρίστηκα που το κάνουν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, όπως η δυνατότητα για μηνιαίες καταβολές από μόλις 50€ το μήνα, χωρίς επιβάρυνση λόγω συχνότητας πληρωμής. Ο πελάτης να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πέντε διαφορετικές επενδυτικές στρατηγικές με κλιμακούμενο επενδυτικό ρίσκο και απόδοση, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει επενδυτική στρατηγική έως δύο φορές το χρόνο χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Παρέχεται επίσης οι δυνατότητα για έκτακτες εφάπαξ καταβολές με διαφορετική επενδυτική πολιτική από τις τακτικές καταβολές σε περίπτωση που το επιθυμεί ο πελάτης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εξαγορών από τον τρίτο χρόνο (υπό προϋποθέσεις). Τέλος ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του My Investment Plan είναι ότι απαρτίζεται από Fund of Funds, η διαχείριση των οποίων πραγματοποιείται από τη Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, ηγέτιδα εταιρεία στη Διαχείριση κεφαλαίων στην Ελλάδα, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο πρόσβαση σε προϊόντα τρίτων διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων επενδύσεων.

-Τι ωφελεί τον καταναλωτή να προτιμά μια επένδυση τύπου MIP σε σχέση με την τραπεζική κατάθεση για παράδειγμα, ή την επένδυση σε μετοχές – χρηματιστήρια;

Το My Investment Plan δημιουργήθηκε, λαμβάνοντας υπόψιν τη συνολική εικόνα που παρουσιάζουν οι αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων, οι οποίες τείνουν πλέον σε μηδενικά επιτόκια, αλλά και την αυξημένη διαχείριση που απαιτούν οι επενδύσεις σε μετοχές σε συνάρτηση με την τάση των πελατών για διαρκή αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων. Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, ο καταναλωτής επωφελείται από τις υψηλότερες αποδόσεις που ιδανικά μπορεί να του επιφέρει μία συστηματική επένδυση σε ένα προϊόν τύπου UL, εξασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία της διαχείρισης και διασφαλίζοντας την τεχνογνωσία που απαιτείται.

-Με ποιόν τρόπο το MIP προστατεύει ή σε τι ποσοστό εγγυάται το κεφάλαιο του καταναλωτή;

Το Μy Investment Plan, όπως και όλα το Unit Linked προγράμματα,  προϋποθέτει μια μακροπρόθεσμη πολυετή δέσμευση, κατά την οποία ο πελάτης θα καταβάλλει το ασφάλιστρο προς εκπλήρωση του οικονομικού του στόχου. Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι ο μακροχρόνιος επενδυτικός ορίζοντας, ο οποίος μπορεί να φτάσει σε βάθος αρκετών δεκαετιών, σε προστατεύει από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς. Σαφώς δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι οι επενδύσεις σε ΟΣΕΚΑ δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εξασφαλίζουν τις μελλοντικές.

 -Ποιες είναι οι πέντε επενδυτικές επιλογές που προσφέρει το πρόγραμμα;

Το νέο ασφαλιστικό πρόγραμμα συστηματικών καταβολών, συνδεδεμένο με επενδύσεις, (τύπου unit linked), δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να επιλέξουν μεταξύ πέντε διαφορετικών επενδυτικών στρατηγικών, ανάλογα με το δικό τους προφίλ ρίσκου. Οι επενδυτικές στρατηγικές αναπτύσσονται ως εξής:

 –         Επενδυτική Στρατηγική Συντηρητική: Για πελάτες που επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους από τις πιο παραδοσιακές τραπεζικές καταθέσεις, αλλά είναι διατεθειμένοι να δεχτούν μόνο οριακές απώλειες στο κεφάλαιό τους. Αυτή η στρατηγική συνήθως έχει βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

 –         Επενδυτική Στρατηγική Μετριοπαθής: Για πελάτες που επιθυμούν να δεχτούν μια μικρή απώλεια στο κεφάλαιό τους, ώστε να διεκδικήσουν μια μικρή αύξηση στην απόδοση της επένδυσής τους. Αυτή η στρατηγική συνήθως έχει μεσαίο επενδυτικό ορίζοντα.

 –         Επενδυτική Στρατηγική Ισορροπημένη: Για πελάτες που θέλουν μεγαλύτερες αποδόσεις για τα χρήματά τους, αποδεχόμενοι τον ανάλογο επενδυτικό κίνδυνο. Αυτή η στρατηγική συνήθως έχει μεσαίο ή μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα.

 –         Επενδυτική Στρατηγική Αναπτυξιακή: Για πελάτες που δεν φοβούνται την απώλεια ενός μέρους του εισοδήματός τους, προκειμένου να επιτύχουν τον οικονομικό στόχο που έχουν θέσει. Αυτή η στρατηγική συνήθως έχει μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα.

 –         Επενδυτική Στρατηγική Δυναμική: Για πελάτες που είναι διατεθειμένοι να διακινδυνέψουν ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαίου τους, με σκοπό την πιθανή συμμετοχή σε μεγάλα κέρδη. Αυτή η στρατηγική συνήθως έχει μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και συστήνεται συνήθως σε άτομα νεαρότερης ηλικίας.

 -Ποιος είναι ο στόχος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου που συνοδεύει την επένδυση;

 Ο στόχος του My Investment Plan είναι να δώσει ακόμα περισσότερες εναλλακτικές στους πελάτες μας, μέσα από μία σειρά συμπληρωματικών καλύψεων που αφορούν τόσο τον Ασφαλισμένο όσο και τον Αντισυμβαλλόμενο.

Οι καλύψεις αυτές έχουν σαν στόχο να καλύψουν ανάγκες όπως η απώλεια Ζωής από ατύχημα ή ασθένεια με επιπλέον κεφάλαια, καθώς και η απαλλαγή πληρωμής ασφαλίστρων για τυχόν απώλεια Ζωής ή την περίπτωση ανικανότητας για εργασία.

Αρέσει σε %d bloggers: