e-learning

Ο Κομφούκιος έλεγε ότι «Το ακούω και το ξεχνώ. Το βλέπω και το θυμάμαι. Το κάνω και το καταλαβαίνω», υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι η τυπική εκπαίδευση σε μία αίθουσα διδασκαλίας δεν είναι η πλέον αποδοτική μέθοδος για να μάθουν οι άνθρωποι. Σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει προσφέρει στις εταιρείες και τους ανθρώπους ένα πολύτιμο σύμμαχο των training προσπαθειών τους, το e-learning, το οποίο μπορεί να μετατρέψει την εκπαίδευση σε μία διασκεδαστική και αποδοτική, μεταξύ άλλων, διαδικασία που επιτρέπει στους εργαζόμενους και στις εταιρείες και να ακούσουν και να δουν και να πράξουν. Και άρα να μάθουν.

Το e-learning έκανε την εμφάνισή του δειλά δειλά σχεδόν μαζί με την ανάδυση του Διαδικτύου, και εξελίχτηκε παράλληλα με την πρόοδο των ψηφιακών τεχνολογιών, ώστε να φτάσει σήμερα να αποτελεί μία κυρίαρχη μέθοδο εκπαίδευσης, την οποία επιλέγει και αξιοποιεί η πλειοψηφία των σύγχρονων επιχειρήσεων. Το εταιρικό e-learning έχει αναπτυχθεί κατά 900% τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια – γεγονός που από μόνο του αποκαλύπτει τόσο τη δυναμική του όσο και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει. Πλέον, η τεχνολογία και η καινοτομία που αναπτύσσεται χάρη σε αυτήν, έχει καταστήσει την ηλεκτρονική μάθηση ως μία βιώσιμη εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή εκπαίδευση.

 

 

Σήμερα, η εύκολη πρόσβαση σε tablets και έξυπνα κινητά τηλέφωνα ανοίγει νέους δρόμους στον χώρο του e-learning, ενώ ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερες εταιρείες επενδύουν σε συστήματα διαχείρισης της εκπαίδευσης (Learning Management Systems) και σε άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους. Στη σημερινή εποχή που χαρακτηρίζεται τόσο από την ψηφιοποίηση όσο και από την ανάγκη για διαρκή μάθηση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο κλάδος του e-learning είναι έτοιμος να καταστεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε – όπως υποστηρίζουν αρκετές σχετικές μελέτες και ειδικοί αναλυτές του χώρου. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι η αγορά του e-learning θα ξεπεράσει τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΤΟΥ E-LEARNING

Η εκτεταμένη χρήση των μεθόδων e-learning δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της προτίμησης των εταιρειών. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες, οι οποίοι εκτείνονται από την αποτελεσματικότητα του e-learning σε μία σειρά από εταιρικές εκπαιδευτικές ανάγκες και το κόστος μέχρι τις δυνατότητες κλιμάκωσης τέτοιου είδους λύσεων, μεταξύ άλλων.

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο Σπύρος Γκούμας, Γενικός Διευθυντής, SQLearn: «Ένας από τους βασικούς λόγους που το e-learning είναι μια τόσο δημοφιλής μέθοδος εκπαίδευσης είναι η αποτελεσματικότητά του, η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή σε πολλά επίπεδα όταν αυτό εφαρμόζεται σωστά, όπως στη μάθηση, στη βελτίωση των ικανοτήτων των εκπαιδευόμενων, στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, και, φυσικά, στην αύξηση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας της εταιρείας που το εφαρμόζει διότι το e-learning μειώνει το κόστος για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. Στην ουσία, το e-learning έρχεται να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες επιχειρήσεων ή οργανισμών που έχουν κάποιον, όλους ή έναν συνδυασμό των παρακάτω παραγόντων: μεγάλο αριθμό εργαζομένων, διασπορά καταστημάτων, προϊόντα ή υπηρεσίες που εξελίσσονται συνεχώς και συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές του κοινωνικού περιβάλλοντος (π.χ. αναδιαμορφώσεις θεσμικού πλαισίου κ.ά.)».

Από τη μεριά του, ο Διονύσης Κουτσαντώνης, Business Development Manager, RDC Informatics κάνει λόγο για τη δικαίωση της ψηφιακής μάθησης, υπογραμμίζοντας ότι: «Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον χώρο της ψηφιακής μάθησης μπορούμε εύκολα να ισχυριστούμε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια η ψηφιακή μάθηση και οι τεχνολογίες e-learning κερδίζουν τη θέση και την αναγνώριση που τους αξίζει σε επιχειρήσεις και οργανισμούς». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εύκολη πρόσβαση σε πλούσιο διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό, η δυνατότητα εκπαίδευσης χωρίς χρονικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς μέσα από έξυπνες συσκευές (smartphones και tablets) καθώς και η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής των θεμάτων εκπαίδευσης σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε εκπαιδευόμενου είναι μερικά μόνο από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του e-learning. Όπως σε κάθε αγορά που ωριμάζει, έτσι και στον χώρο των συστημάτων ψηφιακής εκπαίδευσης (e-learning), η ωριμότητα των απαιτήσεων τόσο από τους Training/HR Managers όσο και από τους εκπαιδευόμενους, σε συνδυασμό με την ωριμότητα των λύσεων των παρόχων συστημάτων e-learning, οδηγούν σε υλοποιήσεις με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία και ουσιαστικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μιχάλης Τζωρτζάκης, Εμπορικός Διευθυντής, FlexLearn υπογραμμίζει τη μοναδική δυνατότητα του e-learning για παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης από οπουδήποτε, επισημαίνοντας ότι: «Πράγματι το e-learning είναι πλέον το μοναδικό κανάλι εκπαίδευσης που δίνει την δυνατότητα σε όλους τους οργανισμούς να εκπαιδεύσουν και να πιστοποιήσουν το προσωπικό, τους πελάτες και τους συνεργάτες, από οποιοδήποτε χώρο και σε οποιοδήποτε χρόνο. Ουσιαστικά είναι ένας κοινός ψηφιακός τόπος από όπου ο εκπαιδευτής ή ο HR Director μπορεί να επικοινωνήσει εκπαιδευτικό ή ενημερωτικό περιεχόμενο άμεσα και οικονομικά, επιλέγοντας κάθε φορά την ομάδα και το περιεχόμενο που επιθυμεί».

Συντάκτης: SMS

more : fotis.papapostolou@gmail.com or call me +30 6977 260 101

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: