καλές συνήθειες

καλές συνήθειες

Κάθε πρωί και βράδυ πλένεις τα δόντια σου. Είναι μια συνήθεια πια. Ίσως να μην ήταν τόσο δυνατή συνήθεια όταν ήσουν πέντε ετών και οι γονείς σου σε κυνηγούσαν για να τα πλύνεις, όμως τώρα δεν μπορείς αν δεν το κάνεις. Μερικές φορές ακόμα μπορεί να βαριέσαι αλλά και πάλι περισσότερο σε ενοχλεί η αίσθηση του να μην το κάνεις παρά το νυσταγμένο ξεβόλεμα του να πάρεις την οδοντόβουρτσα. Σου έχει γίνει συνήθεια.

Στη δουλειά ενός ελεύθερου επαγγελματία ή ενός πωλητή, το να αναπτύξει τις δικές του «καλές συνήθειες» είναι ζωτικής σημασίας, διότι τα νούμερα και το εισόδημα θα έρθουν μόνο αν εκείνος πάρει την «ιδιοκτησία» της δουλειάς του και εργάζεται συστηματικά και με διάρκεια, πατώντας ο ίδιος το «γκάζι», χωρίς να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες ή απογοητεύσεις.

Ποιές είναι αυτές οι «καλές συνήθειες»; Όλες αυτές οι ενέργειες που κάνουν τη στατιστική να δουλεύει για εμάς και να μας φέρνουν νούμερα: Κάνω τηλέφωνα, γνωρίζω κόσμο, ζητάω συστάσεις, βλέπω πελάτες, βλετιώνω τις δεξιότητές μου. Προσοχή όμως! Αυτά χρειάζονται να γίνονται σε καθημερινή βάση. Επίσης, χρειάζεται να κάνουμε όλες τις ενέργειες και όχι να επιλέγουμε αυτές που μας ξεβολεύουν λιγότερο. Αλλιώς η μόνη συνήθεια που χτίζουμε είναι αυτή της αναβλητικότητας, των δικαιολογιών (σήμερα είχα εκπαίδευση, άρα δεν κάνω τηλεφωνήματα) και της αστάθειας και γινόμαστε επιρρεπείς στην απογοήτευση. Αντιθέτως, αν κάθε μέρα τηλεφωνούμε, βλέπουμε πελάτες και γνωρίζουμε κόσμο, τότε σε κάποιο διάστημα έχουμε ξεπεράσει το πρώτο στάδιο του ξεβολέματος, έχουμε νικήσει το άγχος και σταδιακά οι υγιείς συνήθειες έχουν γίνει τόσο ισχυρές, που πλέον δε χρειάζεται να καταβάλλουμε προσπάθεια. Έχουν αυτοματοποιηθεί και μας είναι πιο δύσκολο να λειτουργήσουμε χωρίς αυτές.

Ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι η ερμηνεία της κόπωσης, όταν εργαζόμαστε. Λειτουργεί σαν τις δίαιτες! Ξεκινάμε αποφασιστικά και σε δύο μέρες θεωρούμε πως έχουμε κουραστεί πολύ και δικαιούμαστε ένα σοκολατένιο διάλειμμα. Και δυο βδομάδες αργότερα, είμαστε βέβαιοι πως η δίαιτά μας είναι μάταιη, καθώς η πλασματική μας αντίληψη είναι πως προσπαθήσαμε τόσο πολύ και δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Σε οποιοδήποτε πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας, ποτέ δεν ήρθε ένα καλό αποτέλεσμα χωρίς συνέπεια, συνέχεια και αποφασιστικότητα.

Για να μην ζούμε λοιπόν σε μία πλάνη και η πραγματική μας προσπάθεια απέχει από την προσπάθεια που νομίζουμε ή νιώθουμε πως καταβάλλουμε, χρειάζεται να έχουμε ένα ημερήσιο πρόγραμμα, καταρτισμένο με βάση συγκεκριμένους στόχους για κάθε μία απο τις«καλές συνήθειες», το οποίο μάλιστα σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση να επεξεργαζόμαστε ώστε να βλέπουμε τα πραγματικά μας στατιστικά.

Η παραπάνω διαδικασία ανάπτυξης «καλών συνηθειών» παρότι φαντάζει κοπιαστική – όπως κάθε διαδικασία αλλαγής στη ζωή μας – όμως έχει ένα πλεονέκτημα: μας αναπτύσσει ως επαγγελματίες, ενισχύει τη νοοτροπία μας μας βοηθά να εστιάζουμε σε όσα είναι στον δικό μας έλεγχο και τελικά βελτιώνουν το εισόδημά μας. Την προσπάθεια ούτως ή άλλως την κάνουμε. Αυτό που διαφέρει είναι το τελικό αποτέλεσμα και αυτό είναι που τελικά αξίζει τον κόπο!

 

Συντάκτης: SMS

more : fotis.papapostolou@gmail.com or call me +30 6977 260 101

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: